Dr Masy Nadine
NKO - ORL
Warande 95
1500 Halle

 

Dr

Masy Nadine

Delabie Geert
NKO - ORL
Warande 95
1500 Halle

Dr. Delabie Geert
NKO - ORL
Warande 95
1500 Halle

 

 

 

 

 

 

 


Als je kind voortdurend oorontsteking heeft, vaak verkouden is of last heeft van looporen, kan het een oplossing zijn om buisjes in de oren te laten plaatsen.

Oren zijn erg gevoelig. Het gaat je dan ook door merg en been als je kind oorontsteking heeft en (weer) een hele nacht heeft liggen gillen van de pijn. Op zich is oorontsteking onschuldig en gaat het meestal vanzelf weer over. Maar als de ontsteking steeds terugkomt en je kind er erg veel last van heeft doordat het bijvoorbeeld slecht hoort, kunnen buisjes een uitkomst zijn.

Wat zijn buisjes?
Buisjes zijn nog kleiner als een luciferkopje. Ze worden in het trommelvlies gezet en zorgen ervoor dat het vocht en vuil dat achter de trommelvliezen zit gemakkelijk afgevoerd kunnen worden, waardoor de klachten vaak zullen verminderen.

Eenvoudige ingreep
Het plaatsen van buisjes gebeurt onder een lichte narcose, die vaak met een mondkapje wordt gegeven. Iets oudere kinderen kiezen ook wel voor een prik omdat ze een mondkapje niet meer prettig vinden. De oorbuisjes worden met een operatiemicroscoop in het oor gezet en zorgen ervoor dat het vocht in het middenoor niet meer achter het trommelvlies blijft zitten. De ingreep duurt een paar minuten en als alles goed verloopt, heeft je kind geen pijn en mag het binnen een paar uur weer naar huis.

Douche, bad en zwemmen
Na het plaatsen van de buisjes is het belangrijk dat er de eerste twee weken geen water in de oren komt. Zeker geen zeep en schuim, omdat weer infecties kan veroorzaken. Gelukkig zijn er oordoppen verkrijgbaar die voorkomen dat er water in het oor komt. Een goede oplossing kan zijn om oordoppen op maat te laten maken bij een audicien. Deze doppen worden met een speciale, zelfhardende schuim gemaakt die in de oorschelp wordt gespoten, zodat de gehoorgang goed afgesloten wordt. Na twee weken mag je kind zonder oordopjes douchen en in bad, maar liever niet onder water. Sommige artsen adviseren om bij het zwemmen oordoppen in te doen, anderen vinden dit niet nodig. Als je kind veel duikt en onder water zwemt zijn oordoppen wel aan te raden.

Niet voor altijd
Buisjes hebben ongeveer 2 weken nodig om goed vast te gaan zitten in het trommelvlies. Daarom is het belangrijk om niet met een wattenstaafje of vinger in het oor te komen. Als de buisjes eenmaal vastzitten, blijven ze in de meeste gevallen ongeveer 9 maanden tot een jaar in het oor. Op den duur vallen ze er door de groei van het trommelvlies vanzelf uit. Vaak komen de klachten niet meer terug maar het komt ook regelmatig voor dat er toch weer nieuwe buisjes geplaatst moeten worden.
De meeste kinderen hebben als ze ongeveer 7 jaar zijn geen oorklachten meer. Buisjes zijn dus een tijdelijk hulpmiddel om de oren beter te laten functioneren, tot het niet meer nodig is.

Trefwoorden:

Oor – Infecties – Oorpijn – Buisjes – Oorontsteking – Narcose – Trommelvlies

FR

 

 

 

© 2011 - NKO-ORL-ENT Copyright Masy Nadine
All rights reserved